Elülső keresztszalag szakadás

Az elülső keresztszalag

A térdízület egyik legfontosabb stabilizátora az elülső keresztszalag. Szakadása után az ízület instabilitása következik be. Ez gyakran a mindennapi terhelésnél még nem érezhető, csak sportolás közben, kifáradáskor, a koncentráció csökkenésekor és rossz lépéseknél. Ilyenkor a betegek azt tapasztalják, hogy "kimegy a térd", vagyis a beteg nem bízik a térdében. Minden ilyen instabilitásos epizódnál a porcfelszínek, a gyűrűporcok (meniszkuszok), ill. az ízületi tok további károsodása léphet fel. Ennek elkerülése, valamint az ezek következtében létrejövő korai ízületi kopás elkerülése csak az ízület stabilizálásával oldható meg. Mai álláspont szerint, fiatal, egészséges, aktív egyéneknél a térdízületet amint lehet, műtétileg stabilizálni kell. A műtét időpontja azonban legritkább esetben a sérülést követően azonnal ideális. Sokszor a műtétet halasztjuk körülbelül

Elülső keresztszalag pótlás

Elülső keresztszalag-szakadás esetén elsődleges cél az ízület stabilitásának a helyreállítása. Ehhez az elülső keresztszalagot az anatómiai viszonyoknak megfelelően kell helyreállítani úgy, hogy tulajdonságai, működése a lehető legnagyobb mértében az eredetihez hasonló legyen. Intézetünkben, ahogyan az USA és Európa legtöbb intézetében jelenleg leggyakrabban két különböző technikát alkalmazunk:

1. A térdkalács-ín (patella ín), két csontblokkal a végén, az egyik a térdkalácsból, a másik a sípcsontból.

2. A semitendinosus- és gracilis-inak, melyek duplán, triplán, vagy négyszerezve használhatóak.

A két módszer előnyeit, ill. hátrányait egyénenként ismertetjük, mindenki számára a legmegfelelőbb módszert választjuk ki.

Munka-, sportképesség

Elülső keresztszalag pótlását követően irodai munka általában 1-2 hét után, normál köznapi terhelés átlagosan 6-10 hét után, nehezebb fizikai munka pedig körülbelül 2-3 hónap múlva végezhető. Úszás, kerékpározás, és séta sík vidéken 6-8 hét után engedélyezett. Az olyan sportok, ahol hirtelen lefékezések, irányváltozások gyakoriak, leghamarabb 6 hónap után, az ún. kontaktsportok, mint kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, leghamarabb 8-9 hónap után kezdhetők. Az első évben a biztonság kedvéért rögzítő viselése javasolt. A sportolás megkezdése előtt a jó izomerő mellett a koordináció és a reflexek visszaállítása is fontos. Elsősorban ez a feladata a műtétet követő gyógytornának, mely legalább annyira fontos, mint maga a sikeresen elvégzett műtét. Minden esetben mérlegelendő, hogy veszélyes sportok folytatásának van-e értelme. Javasolt kevésbé megterhelő sportágakat választani.

Komplikációk

A fertőzések nagyon ritkák. Ennek oka a műtétek előtt megfelelő antibiotikumuk adása, valamint a gyors és kíméletes műtéti technika. A fiatal betegek trombózis veszélyeztetettsége alacsony, ennek ellenére megfelelő trombózis védelem indokolt. Amennyiben a beteg megfelelően követi az utasításokat, a szalag kiszakadása, kilazulása igen ritka. Esések után ilyen következmények azonban előfordulnak, amelyek újbóli pótlást tehetnek szükségessé. Patella-ínas pótlás után a szalag, ill. a csontblokkok kivételi helyénél hosszú ideig tartó panaszok jelentkezhetnek, a térdelés fájdalmas lehet. Mozgásbeszűkülés előfordulhat, különösen artrofibrózis (ízületi összenövések) esetén. Az ilyen jellegű szövődmények az operáció idejének helyes megválasztásával, ill. megfelelő utókezeléssel rendszerint megelőzhetők. Semitendinosus inas pótlás esetén az artrofibrózis esélye egészen minimális. Ezzel szemben a szalag kilazulására nem megfelelő gyógytorna esetén nagyobb az esély, mint patella-ínnál. A pótlásra használt ín kivétele után a lábszáron, kis területen átmeneti, ritkán hosszabb ideig fennálló érzéskiesés jelentkezhet az apró bőridege sérülése miatt.

Utókezelés

Az utókezelés két fő célja, a combizomzat megfelelő izomerejének (85-100%) felépítése az első 6 hónapban, valamint a teljes nyújtás elérése a stabilitás elvesztése nélkül. A műtét eredményessége nagymértékben függ a rehabilitációs programtól. A pótolt szalagnak bizonyos időre van szüksége, hogy vérellátása kialakuljon, ill. a rostok újraképződése meginduljon. Amennyiben e folyamat megindulása előtt túlzott terhelés éri a térdet, az ízület instabillá válik.

Az artroszkópos elülső keresztszalag pótlással szerzett hosszú távú tapasztalatok alapján nyugalomba helyezés csak igen rövid ideig szükséges, tehermentesítést mankóval csak körülbelül 10 nap-két hétig igényel. Az első 3-4 héten át gipszsínt vagy egy ún. térdrögzítőt kell viselni, éjjel-nappal. Ezt követően kezdjük el a gyógytornát, mindenképpen szakképzett, az elülső keresztszalag-pótlás rehabilitációjában jártas gyógytornász vezetésével a túlterhelés elkerülése érdekében.

Túlterhelésre, illetve nem megfelelő terhelésre az ízület fájdalommal, duzzanattal válaszol. Amennyiben az elülső keresztszalag-szakadás más térdstruktúrák sérüléseivel is kombinálódott, az utókezelés ritmusa ettől teljesen eltérő is lehet.

Az első néhány hétben nagyon fontos a teljes nyújtás elérése, sikertelenség esetén később nehezebb a helyzet. A végtagot úgy polcoljuk fel, hogy egy összehajtott párnát helyezzünk a sarok alá. Az első 8 hétben a feszítő gyakorlatoknál is arra kell ügyelni, hogy a combizomzat hajlító és feszítő izmait egyszerre hozzuk működésbe, hogy ez által az új szalag túlterhelését elkerüljük.

A rehabilitáció lépései, gyógytornász vezetésével:

Műtét előtti szak:

-a műtét és az azt követő rehabilitációs program lényegének megismerése

-szabad, fájdalommentes térdmozgás elérése

-megfelelő combizomzat

-a lényeges rehabiltációs alapgyakorlatok elsajátítása

-a biztonságos mankóhasználat gyakorlása

Műtét után szak:

0-1. hét "piros szak":

-a fájdalom és a gyulladás csökkentése (szükség esetén nem-szteroid gyulladás csökkentő, jegelés, felpolcolás)

-gipszsín, illetve térdrögzítő viselése

-járásgyakorlat

-minden mozgás csak rögzítőben:

-nyújtott lábemelés

-láb, ill. boka torna.

-az ép végtagok mozgatása.

3-6. hét "sárga szak"

-jó térdmozgás, elsősorban a teljes nyújtás

-normális járás

-fájdalommentesség

-sport: gimnasztika fekve és ülve, felsőtest, hasizom erősítés, szobakerékpár használata ellenállás nélkül.

6-12. hét "zöld szak"

-a térdmozgás javítása, teljes nyújtás, majd hajlításra törekvés

-koordinációs gyakorlatok

-az izomzat felépítésének kezdete

-normális járás

-szobakerékpár fokozatos ellenállás növeléssel,

-gyors- és hátúszás, mellúszás tilos.

12- hét

-visszatérés a normális életbe

-koordinációs gyakorlatok

-intenzív izomtréning

-lassú futás.

6.hónaptól

-speciális sportági rehabilitáció

-sportág jellegű terhelés profilaktikus térdrögzítőben

-síelés kb. 9.hónap után

-labdarúgás, kézilabda, tenisz kb. 12 hónap után.

A műtétet követően otthon a varratszedésig, illetve első kontrollig mindenképpen javasolt naponta 1 alkalommal a testhőmérséklet mérése. Amennyiben ez emelkedő tendenciát mutat, illetve eléri a 38 fokot, mindenképpen jelentkezzen az operáló orvosánál, vagy a legközelebbi ügyeleten. Ugyanez a teendő, ha fokozatosan erősödő fájdalmat, illetve duzzanatot észlel!

sorrend: 
10