Vállízületi instabilitás ( ismétlődő vállficam)

Általános tudnivalók

A vállízület testünk egyik legmozgékonyabb ízülete. Ez köszönhető alakjának, a környező lágyrészeknek, szalagoknak, inaknak és izmoknak is, melyek körülveszik. A mozgékonyságának ára azonban, hogy a vállízület stabilitása szempontjából kiemelkedően fontos az izmok ereje, az inak, szalagok feszessége. A legfontosabb stabilizátorok az elülső részen a vállízület vápáját körülvevő porcos gyűrű, valamint a vele zerves egységet képezó ízületi tok-szalag komplexum, mely összesen 3 szalagot, az alsót, a felsőt és a középsőt tartalmazza. A vállízület ficama esetén, illetve gyakori extrém helyetekben való terhelése esetén a vápa csontos részéről ez a stabilizáló "komplexum" leszakad, mely után az ízület instabilitása következik be. Ez gyakran a mindennapi terhelésnél még nem érezhető, csak sportolás közben, kifáradáskor, a koncentráció csökkenésekor olyankor, amikor a vállízület extrém helyzetekben terhelődik. Ilyenkor a betegek azt tapasztalják, hogy "kimegy a váll", vagyis a beteg nem bízik a vállában, bizonyos mozdulatokat nem mer végrehajtani. Minden ilyen instabilitásos epizódnál a porcfelszínek, az ízületi tok-szalagkomplexum további károsodása léphet fel. Ennek elkerülése, valamint az ezek következtében létrejövő korai ízületi kopás elkerülése csak az ízület stabilizálásával oldható meg. Mai álláspont szerint, fiatal, egészséges, aktív egyéneknél a vállízületet műtétileg stabilizálni kell, amennyiben a fenti tünetek fennállnak, és egy hosszabb (2-3 hónapos) szakszerű, intenzív gyógytorna kezelés a panaszokat nem oldotta meg.

 

A vállízület stabilizálása (Bankart műtét)

Vállízületi instabilitás, a stabilizáló tok-szalagkomplexum leválása esetén elsődleges cél az ízület stabilitásának a helyreállítása. A vállízület esetében a leggyakrabban végzett stabilizáló műtét a - Nyugat-Európai és USA gyakorlatnak is megfelelő - Bankart műtét, mely az eredeti anatómiai viszonyoknak megfelelően állítja helyre az ízületet, úgy, hogy tulajdonságai, működése a lehető legnagyobb mértében az eredetihez hasonló legyen. Ez azt jelenti, hogy a műtét során a levált stabilizáló lágyrészeket az eredeti helyre rögzítjük vissza.

 

Műtét utáni rehabilitáció

Bankart műtétet követően az operált oldali kart 3 hétig rögzítjük. Ebben az időszakban fontos, hogy a vállízületben semmilyen mozgások ne történjenek, csak a könyök és csukló ízületet szabad tornáztatni, ahogyan kórházunk gyógytornászai mutatták. Semmi esetre sem szabad a vállakat mozgatni, mert ebben az esetben a visszarögzített szalagkomplexum ismét leválhat, vagy meglazulhat. A 3. hét után szigorúan gyógytornász vezetésével a rögzítés a vállról lekerülhet, és megkezdhető a gyógytorna. A gyógytorna ideális ideje a köznapi életbe való teljes értékű visszatéréshez körülbelül 3 hónap. Ahhoz, hogy a sportba is problémamentesen visszatérhessünk - természetesen sportágfüggően - 6 hónapra van szükségünk.

 

Munka-, sportképesség

Irodai munka általában 1-2 hét után, normál köznapi terhelés átlagosan 6-10 hét után, nehezebb fizikai munka pedig körülbelül 2-3 hónap múlva végezhető. Úszás, kerékpározás körülbelül 6-8 hét után engedélyezett. Az olyan sportok, melyek a kart nagy terheléssel, illetve nagy sebességgel a vállszint felett terhelik, (pl. tenisz, röplabda, kézilabda, stb.) leghamarabb 6 hónap után kezdhetők. Az első évben a biztonság kedvéért rögzítő viselése javasolt. A sportolás megkezdése előtt a jó izomerő mellett a koordináció és a reflexek visszaállítása is fontos. Elsősorban ez a feladata a műtétet követő gyógytornának, mely legalább annyira fontos, mint maga a sikeresen elvégzett műtét. Minden esetben mérlegelendő, hogy veszélyes sportok folytatásának van-e értelme. Javasolt a felső végtagot kevésbé megterhelő sportágakat választani.

sorrend: 
30