Műtéti tudnivalók

Amennyiben Ön, vagy hozzátartozója számára műtét elvégzését javasoltam, a pontos műtéti időpont után intézetünk Sportsebészeti Osztályának adminisztrátoraitól tud felvilágosítást kapni. Telefonon a 06/1-4886100 (277m) Mátravölgyiné Annát, vagy Tóthné Katit kell keresnie.

Műtét előtt

A műtét előtt körülbelül 1 héttel kérjük végeztesse el a műtéthez szükséges labor vizsgálatokat. Ezek mellett szükség van még egy 12 elvezetéses EKG-ra, valamint egy 1 évnél nem régebbi mellkas RTG-re.(amennyiben 1 éven belül járt tüdőszűrésen, annak az eredménye elégséges)

Amennyiben ön ismert keringési, légzési, vagy egyéb súlyosabb, a műtét elvégzését feltehetően befolyásoló betegségben szenved, előzetes aneszteziológiai vizsgálat elvégzése szükséges. Ez esetben kérjük keresse aneszteziológiai osztályunk főorvosát, Dr. Kerényi Ilonát a 06/1-4886157-es telefonszámon.

A műtét előtt elvégzett vizsgálatok eredményeit (RTG, UH, CT, MRI, stb.) minden esetben hozza magával.

A befekvés

Az adott napon kérjük jelentkezzen kórházunk V. épületének földszintjén lévő kartonozóban, majd az alagsorban a felvétel elindítása céljából.

Célszerű magával hoznia egyszerű szállodai felszerelést, a tisztálkodáshoz szükséges holmikat, valamint pizsamát, hálóinget. Ajánlott továbbá egy könnyű melegítő, vagy sportruházat is, hogy a műtét utáni gyógytorna során a rehabilitáció megkezdése során azt viselhesse. Ajánlott kényelmes, bő nadrág, valamint sportcipő viselése (a cipőfűzősnél kényelmesebb műtét után tépőzárast viselni). Ha van, kérjük, hozza magával mankóját, illetve, amennyiben a műtétet követően szükséges lehet, térd, illetve karrögzítőjét is. Amennyiben nincs, de szüksége lehet rá, a legtöbb típus kórházunkban kiváltható, mint ahogyan mankót is kaphat intézetünkben.

A kórházi tartózkodás

Az időpont, melyet adminisztrátorainktól kap, minden esetben a befekvés és nem pedig a műtét napja. A befekvés mindig 1 nappal a tervezett műtét előtt történik. Ez a szükséges adminisztráció elvégzése miatt szükséges.

Mindezek mellett a műtét előtt minden esetben sor kerül egy beszélgetésre Ön és az altatóorvosok között, mely során a hozott belgyógyászati leleteket megbeszélése, kiértékelése történik. Ezek alapján sor kerül az ideális altatási technika kiválasztására. Amennyiben bármilyen kérdésük felmerül egészségi állapotukra, ill. az érzéstelenítéssel kapcsolatban, azt ekkor tegyék fel.

A távozás

A távozás ideje legtöbb esetben már a műtét előtt provizórikusan egyeztethető a tervezett műtét fajtájától függően. A pontos távozási dátumot legkésőbb 1 nappal előtte megtudja, hogy időben értesíthesse hozzátartozóit. Ajánlatos a kórházat minden esetben kísérővel elhagynia, ha lehetséges, a reggeli órákban.

Műtét után

Már a műtét napját követően megkeresi Önt Osztályunk egyik gyógytornásza, aki a megengedett mozgásokat megmutatja, illetve mutat olyan gyakorlatokat, melyeket Ön elvégezhet, és ezzel gyorsítja gyógyulását. Önnek lehetősége van arra is, hogy távozását követően a gyógytornát és a fizikoterápiát -vagyis a rehabilitációt- Intézetünkben végezzék. Amennyiben Önnek helyileg kedvezőbb lehetősége van az utókezelés lebonyolítására, természetesen nincs akadálya. Itt szeretném azonban betegeim figyelmét felhívni az utókezelés fontosságára. Egy jól végzett műtét utáni rehabilitáció a teljes gyógyulás szempontjából az esetek döntő többségében legalább olyan fontos, mint a jól elvégzett műtét. Bízzon gyógytornászaink szakértelmében, akik legalább annyira akarják az Ön gyógyulását, mint Ön, és szakértelmükkel, tapasztalatukkal nagymértékben hozzá is járulhatnak ehhez.

Kisebb műtétek után egy alkalommal, nagyobb műtéteket követően akár egy éven keresztül is kontrolláljuk betegeinket a teljes gyógyulásig. Erre két ok miatt is szükség van. Egyrészt műtét után a rehabilitáció gyorsasága, a gyógyulás egyénenként nagymértékben különbözhet és így könnyebb a rehabilitáció protokollját egyénre szabni. Másrészt ahhoz, hogy az alkalmazott műtéti technikák hatékonyságáról állandó visszajelzésünk legyen, szükség van a különböző műtéti eredmények rendszeres, bizonyos időközönként történő kontroll vizsgálatára. Csak ilyen körülmények között biztosítható a műtéti kezelések hosszú távú eredményessége. Kérem, gondoljon arra, hogy az Ön műtétjének sikerét olyan műtéti eredmények ismeretének köszönheti, melyeket más korábbi betegektől gyűjtöttünk. Ezért bízom az Ön készséges együttműködésében, hogy ezzel hozzájáruljon sebészeti ismeretanyagunk és tapasztalatunk további bővítéséhez.

 

sorrend: 
70