Artroszkópos porcfelszínkezelés I.

A porckárosodásról

Az ízületi porcfelszín, vagyis üvegporc károsodása kialakulhat sérülések vagy túlterhelés következményeként is. Amennyiben létrejön, az ízület terhelhetősége, különösen sportolás közben jelentősen lecsökken, az ízület fájdalmassá válik, gyakran beduzzad. A porcfelszín károsodásának nagyságától, mélységétől és elhelyezkedésétől függően a panaszok hol intenzívebbek, hol diszkrétebbek. A panaszokat nem mindig könnyű egy helyre lokalizálni.

A kezelés

Enyhébb esetekben gyógyszeres kezelést alkalmazunk, különböző porcregeneráló szerekkel. Leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek, melyek hatása természetesen sok tényezőtől függ, a Condorsulf, Dona por, a Béres porcerő tabletták. Emellett több különböző készítmény van forgalomban. Előrehaladottabb esetekben alkalmazhatunk injekciós formában is az üvegporc regenerációját segítő anyagokat, melyeket az ízületekbe adunk be. Amennyiben ezek a kezelések nem járnak sikerrel, vagy eleve feltehetően nem elegendőek, műtéti kezelést, illetve a műtéti kezelés és a fenti gyógyszeres kezelések kombinációját alkalmazzuk.

A műtét

A műtétek nagy részét artroszkópos (a lehető legkisebb invazivitással járó) technikával végezzük. Porckárosodások esetén elsődleges cél az elváltozás folyamatának megfékezése, és amennyiben lehetséges a károsodás helyén a regenerációs folyamatok beindítása. Másodlagos cél a gyulladást fenntartó tényezőket, az ízületi szabadtesteket, a porctörmeléket, a meniscus darabok, illetve a gyulladt nyálkahártyát eltávolítása. Ahhoz, hogy a degenerált porcrészek további felpuhulását, leválását megállítsuk, a leváló, felrostozódott porcrészeket el kell távolítanunk, a felszíneket le kell simítanunk. (shaverezés, debridement) Az ízület működésének helyreállítása szempontjából fontos hogy ezt követően regenerációs folyamat indul meg a feltisztított területeken, és a felszíneket rostos porcréteg fogja befedni. A porcfelszínek kopása lassul, illetve megáll az által, hogy a felszíneken egy bevonó réteg képződik. Ez a gyógyulási reakció a porcfelszín leborotválásának az elsődleges célja.

Utókezelés

Ilyen műtétek után gyakran szükséges többhetes kímélet, tehermentesítés. Ez időszak alatt két mankó segítségével szinte teljesen tehermentesíteni kell. A tehermentesítés szükségessége, időtartama mindig az elvégzett műtéttől függ, ezért ez minden esetben egyénre szabott kell, hogy legyen, melyet a műtétet követően kell egyeztetni. Ebben az időszakban elegendő a passzív mozgatás gyógytornász vezetésével, illetve mozgatósínek segítségével. Ezt követően kezdhetőek el a gyógytornakezelések, az izomerősítés, és a nyújtási gyakorlatok

sorrend: 
40