Artroszkópos meniscus resectio (porcműtét)

A sérülésről

Sokszor sérüléses eredetű, sportolás közben, illetve akár egy banálisnak tűnő rossz mozdulat is a térd külső illetve belső gyűrűporcának (meniscus) sérülését válthatja ki. Az esetek egy részében sérülés nélkül egyszerűen a porc elhasználódása következtében kisebb szakadások keletkeznek állományában, mely egy idő után nagyobb, már panaszokat okozó szakadássá válik. Kevés kivételtől eltekintve műtéti beavatkozást igényelnek. Lehetnek tünetmentes periódusok, de a panaszok általában újra és újra kialakulnak. A műtétet tehát nem érdemes halogatni. Annál inkább sem, mert ellenkező esetben a porcfelszínek károsodásával kell számolnunk, melyek az artrózis első jelei lehetnek. Műtéti indikáció fájdalom hiányában is fennállhat, mivel a porcfelszínek károsodása fájdalom nélkül is elkezdődhet. Alapvetően a műtétet minél korábban érdemes elvégezni, mely által a másodlagos károsodások lehetőségét csökkentjük.

A műtét

A műtét artroszkópos (a lehető legkisebb invazivitással járó) technikával történik. Komplikációmentes lefutás esetén viszonylag rövid, 15-20 perces beavatkozás. Ennek során a meniscus sérült részét eltávolítjuk. Minden esetben igyekszünk annyi ép meniscus porcrészt meghagyni, amennyit csak lehetséges. Egy ilyen részleges meniscus eltávolítás után rendszerint a gyűrűporc valamivel kisebb lesz, de ez az ízület működését jelentősen nem befolyásolja, ill. a sérült rész bent hagyásával szemben lényegesen kisebb károsodást jelent.

Ritkán, friss sérülés esetén, fiatal korban és amennyiben a sérülés jellege megengedi, szóba kerülhet a meniscus visszavarrása is. Ez esetben a műtéti idő hosszabb, előnye, hogy a késői ízületi kopás szempontjából szerepet játszó meniscust megtartjuk.

Utókezelés

A műtétet követően 1-2 hétig mindenképpen biztosítsa pihenését. Inkább feküdjön, a lábát polcolja fel, hűtse. Csak a legszükségesebb mozgásokat végezze, vagyis csak tisztálkodás, étkezés, stb. miatt keljen fel. Terhelés mellett mindenféle csavaró mozdulat végzése tilos. A 2-4 hét között általában szellemi munkavégzés nem tilos, ha a munkába eljutás nem igényel hosszú, és nehezen megoldható utazást. Fizikai munkavégzést, óvatos sportterhelést a 4-6 héttől javaslunk. A regeneráció elősegítésére fizikoterápia, erősítés, valamint gyógytorna ajánlhatunk.

A meniscus visszavarrása esetén az utókezelés, munkából való kiesés jóval hosszabb. A műtétet követően az operált végtagot 4 hétre rögzítjük (brace vagy gipsz), és tehermentesítjük. Ezt követően mindenképpen szükséges egy hosszabb rehabilitációs periódus is, megfelelő gyógytornával, izomerősítéssel.

sorrend: 
20